Cinsiyet belirlenmesinde genetiğin önemi yok. Bir ailede hep kız ya da hep erkek çocuğu oluyor gibi bir kanı ortaya koymak da doğru değil.
Bebeğin cinsiyetini belirlemek mümkün değil.
Hamilelik sırasında seyahat etmekte sakınca yoktur. Uzun süren seyahatlerde sık sık oturma pozisyonu değiştirmek, molalarda kısa yürüyüşler yapmak gerekir. Deniz ve havuza girerek yüzme yapmanın sakıncası yoktur. Çok sıcaklarda gölgede durmak gerekir. Çok dikkatli olarak kısa süre ve koruyucu kremler kullanarak güneşlenmelidir.
Gerekli tedbirler alındığında gebeliğin ilk 3 ayı hariç bazı röntgen çekimlerine izin verilebilmektedir.
Doğum sancılarının başlaması, kanama ve suyun boşalması doğum açısından doktorun bilgilendirilmesi gereken durumlardır.
Anne karnındaki bebeğin başına göre doğum kanalının muayenesi gereklidir. Başı büyük olan bir bebeğin doğum kanalı normal bile olsa doğum kanalında daha uzun süre geçirmesi gerekebilecektir.
Düzenli olarak 3 dakikada bir gelen ve en az 1 dakika süren sancılar doğumun başladığını düşündürür. Doğum ağrıları ritmi olan, giderek sıklaşan, giderek şiddetlenen ve giderek süresi uzayan ağrılardır.
Bebeğin içinde yaşadığı amniyotik keseye iğne ile girilerek bu keseyi dolduran sıvıdan örnek alınması işlemidir. Bu sıvıdan bebeğe ait hücreler ve sıvılar elde edilerek genetik, mikrobiyolojik, metabolik testler yapılabilir.
Gebelikte kanama hiçbir dönemde normal olarak kabul edilmemelidir. Her kanama ciddi olarak değerlendirilmeli gerekli tedbirler alınmalı ve tekrarlamamasına dikkat edilmelidir.
Gebelikte bel ağrısı kişiye göre değişen bir kavramdır. Kimi gebelikte hiç bel ağrısı uyarısı olmadan erken doğum görülebilmekle beraber bazı durumlarda ise basit gerginliği bile farklı yorumlayan hastalar olabilir. Burada erken doğum ve düşük açısından rahim ağzı uzunluğunun takibi yol gösterici olabilir.
Anne adayı daha önce spor yapıyorsa devam edebilir. Ancak yeni spora başlamak ya da travmatik sporlar yapmak tehlikeli olabiliyor. Yürüyüş kardiyovasküler sistem için çok yararlı ama vücudun üst kısmını çalıştırmıyor. Hamilelikte bütün kasların çalışması gerekiyor. Pilates, yoga ve yüzme hamilelikte en çok tercih edilen egzersizler arasında yer alıyor.
Gebelikte düşük tehlikesi gibi bir durum söz konusu değilse hareketli bir yaşam tarzı önerilir. Sadece düşük riski olan anne adaylarının ilk 3 ay istirahat etmeleri kadın doğum uzmanı tarafından isteniyor. Ama sağlıklı bir gebelik rahat bir doğum ve kardiyovasküler fonksiyonların iyi olması için hamilelerin mutlaka egzersiz yapmaları gerekiyor.
Bebek rahmin içerisindeki amniyon sıvısında bulunur. Bu nedenle dışardan gelebilecek baskılardan etkilenmez. Yatakta sağa sola dönmenin hiçbir zararı yoktur. Pozisyon açısından dikkat etmeniz gereken durum ise ilerleyen hamilelik aylarında sırt üstü yatmamanızdır. Çünkü bu durumda büyüyen rahim ve bebek, sizin damarlarınıza baskı yaparak ani tansiyon düşmesine sebep olur.
Hamilelikte uyku sorunlarının önüne geçebilmek için her gün aynı saatte yatağa gitmek, uyku ritüellerinin yerine getirmek, yatmadan kısa bir süre önce yemek yememek ve su içmemek gerekiyor.
Çeşitli egzersizler yaparak; masaj, bölgesel sıcak uygulama, dinlenme ve kalsiyum bakımından zengin ve dengeli beslenmeyle bu krampların hafiflemesi mümkündür. Özellikle gece yatmadan önce el ve ayakları gerdirme egzersizleri yapmanız faydalı olacaktır. Ayrıca doktorunuzun önerisi ile kalsiyum ve magnezyum alabilirsiniz.
Varis, toplardamar genişlemesi sonucu oluşur. Hamileliğin son dönemlerinde bacaklarda ağrıya neden olan varisler oluşabilir. Uzun süre aynı pozisyonda durmayın. Bacakları yükseğe kaldırarak, fazla ayakta durmayarak, hafif egzersizler yaparak ve varis çorabı kullanarak yakınmalar azaltılabilir. Hamilelikten sonra hemen tümüyle kaybolurlar.
Hamilelik sırasında ciltte meydana gelen değişiklikler 3. aydan sonra görülür. Karnınızın ortasında koyu bir çizgi, çizgide renk değişikliği ve meme uçlarında koyulaşma olur. Doğumdan sonra bu tür lekeler azalarak kaybolur.
Gebelik süresince tüylenmede artış olabilir ve geçicidir. Ayrıca göğüslerde ve karnın orta çizgisinde koyulaşma da olabilir. Doğumdan sonra kaybolur, tedaviye gerek yoktur.
Kesinlikle sıkı ayakkabılar giyilmemeli ve yüksek topuklu olmamalıdır. Ayaklar her fırsatta yukarı kaldırılarak ödemin çözülmesine yardım edilmelidir. Akşamları ayak masajları rahatlatıcı olacaktır.
Karın çatlaklarını önlemek için çok sayıda krem ve losyonlar mevcut olmakla birlikte özellikle genetik yapısı çatlağa yatkın ve aylık kilo alımı fazla olan hastalarda karın çatlakları olabilmektedir.
Demir ve kalsiyum preparatları da kabızlığa yol açabilir. Farklı preparatlar kullanarak bunu önleyebilirsiniz. Bol su ve lifli gıdalar alınarak kabızlıktan korunun, uzun süre ayakta kalmayın, gerektiğinde doktora başvurun ve yumuşatıcı merhem kullanmayın.
Hamilelik döneminde bağırsak kasları gevşediği gibi hareketleri de yavaşlar. Bağırsaktan su emilimi artar. Ayrıca rahim tarafından oluşturulan baskı da kabızlığa ve gaz oluşmasına neden olur. Bol bol lifli gıdalar alınması (kayısı, erik, armut, incir; taze olarak, kabukları soyulmadan), sebze ve meyve yenilmesi, günde 7-8 bardak su içilmesi ve egzersiz yapılması faydalıdır.
Gebelik bulantıları ve kusmalarının bebeğe hiçbir zararı yok. Bu bulantılar özellikle sabah saatlerinde sıklıkla görülüyor. Ancak yüzde 2-3’ünde bu durum çok şiddetlenebiliyor. Hatta anne adayları yemek yiyemez hale gelebiliyor. Bu durumda doktor tarafından serum ve mide bulantısını azaltıcı haplar verilebiliyor.
Kanama, kasık ve bel ağrısı ve aşırı kilo alma gebeliğe bağlı en sık görülen şikayetlerdir.
Korunma olarak ilk hamilelik muayenesinde anne kan grubu mutlaka tayin edilmeli ve Rh negatif olan hamilelerde antikor oluşup oluşmadığı test edilmelidir. Antikor testi hamileliğin 28’inci haftasında tekrarlanmalı ve eğer negatif ise anneye aşı yapılmalıdır. Her kan uyuşmazlığı olan hamile, doğum (bebek kanı Rh pozitif ise), düşük veya kürtaj sonrası ilk 72 saat içinde kan uyuşmazlığı aşısı yapılır..
Gebeliğin 19-20. haftalarında bebeğin hareketleri hissedilmeye başlayacaktır.
Cinsellik gebeliğin hiçbir döneminde kesin yasak olmamakla birlikte gebeliğin başı ve sonunda ve ayrıca kanama kasık ağrısı ve kasılmaların sık olduğu dönemlerde ilişkiden kaçınılması uygun olabilir.
Hamilelikte diş tedavisi, kanal tedavisi, hatta anestezi altında bile diş çekimleri yapılabiliyor. Ancak bu tedaviler ilk 3 aydan sonra daha da güvenli oluyor. Ayrıca ağrının bebeği etkilememesi için özellikle 16-28 haftalara arasında tedavi yapılması tercih edilmelidir.
Kullanılacak ilaçların fayda zarar dengesi göz önünde tutularak doktor tarafından belirlenmelidir.
Multivitamin takviyesi hamilelik dönemi boyunca doktor tavsiyesiyle kullanılmalıdır.
İlk üç ayda günde 3 bardak ve üstü çay içildiğinde folik asit alınsa da eksiklik gündeme gelebiliyor. Daha sonraki aylarda çay ve kahve çarpıntı yapmayacak kadar içilebilir.
Folik asit eksikliğinde, nöral tüp açıklığı (bebeğin kafa kemiklerinde veya omurgasında açıklık olması) görülebilir. Ayrıca Folik asit eksikliğinde düşük, erken doğum ve bebekte gelişme geriliği olabilir. Bu nedenle hamile olabilecek tüm kadınların günde 0.4 mg folik asit alması önerilir.
Kabaca her ay başına 1 kilo hesabı ile toplamda 10-12 kilo alınması normaldir. İlk 4 ayda daha az daha sonra daha fazla kilo alımı da olabiliyor. Az kilo alımı bebekte gelişme geriliğine neden olabiliyor, 18 kilo üstü de başka riskleri beraberinde getirebiliyor.
Gebeliğine yüksek kilo ile başlayanlar gebeliğin sonunu düşünerek daha dikkatli olmalıdırlar. Zayıf olan gebelerin ise biraz daha fazla kilo almalarında sakınca yoktur. Her hastanın gebeliğinde kilo takibi önemlidir.
Hamilelikte sağlıklı beslenmenin önemi büyüktür. Protein ve karbonhidrat miktarlarının mutlaka doğru bir şekilde ayarlanması gerekiyor. Et ve balık hamilelerin mutlaka yemesi gereken yiyecekler arasında yer alıyor. Haftada 2 gün balık, 2 gün et yemeleri bebeklerin sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Vejetaryen hamilelerin soya ya da tofuyla bunu tolare etmeleri gerekiyor. Ancak kırmızı et yemeyenlerin folik asit ilavesi almaları şart.
28’inci haftaya kadar hamile kadının kendi beyanı ile, 28-35 hafta arasında doktor raporu ile uçak seyahati yapılabiliyor.
Saç kesilmesinde bir sakınca yoktur. Ama boya kimyasal maddeler içerdiğinden dördüncü ay ve sonrasında yapılmalıdır. Dip boyası çok az olmalı ve organik boyalar kullanılmalı.
Hamilelik döneminde içilen sigara ve alkol bebeğe zararlıdır.
18. haftada çok az bir yanılma payı ile cinsiyet söylenebiliyor. Daha önceden de görüldüğü ve net söylenebildiği haller olabiliyor. Burada doktorun ultrason deneyimi ve cihazın da önemi vardır.
Kesinlikle tam bir iletişim ve güven en önemli ihtiyaçtır. Bir bilinmeyene doğru ilerlerken karşılıklı tam bir dayanışma istenir. Bu nedenle doğru doktoru seçtiğinizden tamamen emin olmanız gerekir.
Embriyonun en zayıf olduğu gebeliğin en başı düşük tehlikesi açısından en riskli dönem olmakla birlikte kanamalı seyreden bir gebelikte 20. haftaya kadar gebelik düşebilmektedir. Kural olarak her gebeliğe her zaman tam bir özenle yaklaşılmaktadır.
Gebeliğin başında anne sağlığını ilgilendiren testler yapılmakta ilerleyen haftalarda da bebeğin tarama ve tanı testleri yapılmaktadır. İleri haftalarda ise gebeliğin ortaya çıkardığı komplikasyonlara ait testler yapılmaktadır. Hamilelik dönemindeki düzenli doktor kontrolünde hamilelik testlerinizi yaptırabilirsiniz.
Artık gebelik kontrollerine gebelik testi pozitif saptanır saptanmaz başlanmaktadır. Gebeliğin başında öncelikle gebeliğin yeri ve kaç kese olduğu ayrıca gelişimin haftasına uygun olup olmadığı ileride ortaya çıkabilecek birçok problemi önleyebilmektedir.
Gebelikte sağlıktan beslenmeye, gebelik hakkında tüm merak edilenler Acıbadem Bebek, Gebelik Sıkça Sorulan Sorular sayfalarında.