Hamilelik, vücudunuzdaki ve hayatınızdaki değişikliklerle birlikte zor olduğu kadar heyecanlı ve her zaman hatırlayacağınız zevkli bir süreç. Bu süreci eşinizle birlikte geçirmek, destek almak ve hamileliğin zorlukları kadar güzel yanlarını da paylaşmak bebeğinizi en mutlu şekilde karşılamanız için olmazsa olmaz. Peki hamilelik döneminde hayatınızı tümden değiştirmeniz mi gerekiyor? Örneğin cinsel hayatınızı askıya almalı mısınız?
Cinsel ilişki, eşinizle normal ve sevgi dolu ilişkinin bir parçası olduğundan, eğer bir takım komplikasyonlar yoksa, vajinal kanama söz konusu değilse veya ikiz ya da daha çok bebek beklemiyorsanız, hamilelikte cinsel ilişkiye girmenizde bir sakınca bulunmuyor.
Hekiminizin cinsel ilişkiyi yasakladığı dönemler ya da riskli durumlar varsa, cinselliği farklı şekillerde yaşamak için de çeşitli yollar bulunuyor. Eşinizle birbirinize dokunmak, sevgi dolu sözler söylemek ve romantik anlar geçirmek de cinselliğin parçası ve mutlu bir hamilelik için bunlardan vazgeçmenize gerek yok!
Cinsellikle ilgili mitlere kanmayın
Hamilelik döneminde cinsellikle ilgili kadınların ve erkeklerin çekindiği başlıca durumlar arasında bebeğin zarar göreceği ya da ilişkiyi hissedeceği, rahatsız olacağı gibi düşünceler yer alıyor. Ancak uzmanlar ilk olarak vajinanın cinsel ilişki sırasında esneme potansiyeli olduğunu ve rahmi koruduğunu hatırlatıyor.
Bebeğinizin cinsel ilişkiyi fark etmesi ise, gündüz yaptığınız spordan ya da danstan farksız değil. Bebeğiniz çeşitli hareketleri algılıyor ancak büyük ihtimalle bunlara düşündüğünüz gibi bir anlam yüklemiyor. Uzmanlar hamilelik döneminde cinsel ilişkinin bebeğe psikolojik ve fiziksel bir zarar verdiğine ilişkin hiçbir kanıt bulunmadığını ısrarla hatırlatıyor. Sizin de anne karnındaki günlerinize ilişkin buna benzer bir durumu hatırlamamanız gibi…
Diğer yandan hamilelikte cinsellik sonrası ufak kanama olması gibi sizi telaşlandıran durumlar olabilir. Bu durum yalnızca rahim yolunun hassaslaşmasından kaynaklanıyor. Ayrıca erken doğuma yol açma gibi bir etkisi de bulunmuyor.
Duruma iyi yönünden bakın
Hamilelikte hormonal değişimler ve hızlanan kan akışı, artan hassasiyetiniz size hamilelikte keyifli bir cinsel ilişkinin kapısını açabilir. Hassasiyetinizdeki artış nedeniyle eşinizin işleri yavaştan alması gerekebileceğini de unutmayın ve eşinizle iletişim kurun.. Hamilelik hormonları ve psikolojik etkenler kimi zaman cinsel dürtüleri azaltabilir ya da cinsellikten kaçınmaya da neden olabilir. Endişeleriniz varsa eşinizle konuşmaktan ya da psikolojik destek almaktan çekinmeyin.
Vücudunuzu sevin
Kilo alımıyla ve bebeğinizin büyümesiyle vücut algınız değişebilir, kendinizi eskisi kadar çekici hissetmeyebilirsiniz. Kendinize kilolu olduğunuzu söylemek yerine, "hamileyim, vücudumu seviyorum ve bu harika" demeyi deneyin. Hatta, vücudunuzdaki değişimler, daha kıvrımlı hatlara sahip olmanız ya da cildinizin güzelleşmesi, göğüslerinizin büyümesi, kendinizi çekici hissetmenize neden olacaktır, eşinizin de bu yeni halinizi beğenebileceğini unutmayın. Kendinize güveninizi yerinize getirecek ufak güzellik dokunuşları kendinizi daha iyi ve çekici hissettirebilir.
Gebelikte cinsellik doğum için yararlı
Gebelik bir hastalık olmadığı için cinsel hayatta da bir kısıtlamaya gerek yok. Gebelikte cinsel ilişkileri devam eden kişilerin doğumları çok daha başarılı oluyor. Erken doğum ya da bebeğin zarar görmesi gibi bir durum söz konusu değil. Ayrıca cinsellik eşlerin birbirleriyle olan ilişkilerinin iyi olması açısından da etkili. 37.haftaya kadar cinsel ilişki yaşanmasında bir sakınca yok.
Gebelikteki hormonlar rahim ağzında koyu kıvamlı bir tıkaç oluşmasına neden olur. Sperm genellikle rahim içine geçemez.
Cinsellik gebeliğin hiçbir döneminde kesin yasak olmamakla birlikte gebeliğin başı ve sonunda ve ayrıca kanama kasık ağrısı ve kasılmaların sık olduğu dönemlerde ilişkiden kaçınılması uygun olabilir. Doktorunuz, gebeliğin kanamalı seyretmesi gibi özel durumlarda ilk 3 ayda cinsel ilişkiyi yasaklayabilir.