Günümüzde kariyer ya da başka nedenlerle 35 yaşından sonra anne olan kadınların sayısı artıyor. 35 - 40 yaş üzerinde anne olan kadınlar, sevindirici olarak çoğunlukla sağlıklı bebekler dünyaya getiriyor.
Ancak ilerleyen yaşlarla birlikte anne adaylarında yüksek tansiyon, diyabet, böbrek ve kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunları artabiliyor ve gebelikler riskli hale gelebiliyor.
35-40 yaş sonrası hamilelikte gebelik diyabeti, yüksek tansiyon, ve embriyolarda kromozom bozukluklarının görülme sıklığı da artıyor. Buna bağlı riskler ise erken doğum, düşük, büyüme geriliği ve Down Sendromlu bebek doğurma olarak görülebiliyor.
40 yaş üzeri hamilelikte en sık 'düşük'le karşılaşılıyor. Bu risk 40-44 yaş arasındaki hamilelerde yüzde 35’e, 45 yaş ve sonrasında ise yüzde 50’ye kadar yükseliyor. Yaşla birlikte düşük olasılığındaki bu artış kısmen embriyolarda daha fazla kromozom bozuklukları oluşması nedeniyle meydana geliyor.
Hemen kaygılanmaya gerek yok çünkü anne adaylarının düzenli takiplerini ve gebelik testlerini yaptırmaları, risklerin önüne geçmek için büyük önem taşıyor.
İleri yaş hamileliğindeki riskler
İleri yaşta hamile kalan kadınlarda, çeşitli sağlık sorunlarına karşı gebeliğin sağlıklı geçirilmesi için hekim tarafından çeşitli önlemler alınıyor. İleri yaş hamileliğinde sık karşılaşılan riskler ve yapılması gerekenler şunlar:
Gebelik Diyabeti: 35 yaş üzeri hamilelerde gebelik diyabeti riskinin ortalama 2 kat arttığı tahmin ediliyor. Diyabetik anne bebeklerinde yenidoğan döneminde solunum sıkıntısı, hipoglisemi (düşük kan şekeri), yenidoğan sarılığı gibi sorunlar daha sık görülüyor.
Gebelik diyabetinin kontrol altına alınmasında diyet, egzersiz, ilaç veya insülin tedavisi kullanılıyor ve hamilenin yakın takibiyle normal hamilelerden farksız derecede iyi sonuçlar alınıyor.
Erken Doğum: Araştırmalara göre 40 yaş ve üzeri hamilelerin daha genç yaşta doğum yapanlarla karşılaştırdığında daha sık doğum yaptıkları belirtliyor. Erken doğum durumu saptandığında gerekli önlemlerin alınması, örneğin anneye bebek için akciğer geliştirici steroidlerin uygulanması gerekiyor ve bu da yenidoğanların yaşam şansını arttırıyor.
Down Sendromunu saptamak için testler
İlerleyen yaşla birlikte gebelikte Down Sendromu gibi kromozom anomalisi oluşma riski artarken, 40 yaşında bu risk 70’de 1 (tüm kromozom anomalileri hesaba katılırsa 35’de 1), 45 yaşında bile risk 20’de 1 (tüm kromozom anormallikleri hesaba alınırsa 10’da 1) olarak belirtiyor.
Buna göre; 40 yaş üstü tüm hamilelere 11.-14. haftalar arasında koryon villüs örneklemesi (fetusun eşinden örnek alınması) ya da 15-20. hafta arası amniyosentez yapıldığında sonuç yüzde 90 ve üzeri olasılıkla normal çıkacak ve sonrasında hamileliğe güvenle devam edilebilecek anlamına geliyor. Ayrıca testler tecrübeli ellerde yapıldıkları durumda risk ancak 200’de 1 ile 1000’de 1 arasında görülüyor.