İlk üç ayın bitiminde sık idrarar çıkma, mide problemleri, bulantı, yorgunluk, uyku hali ve halsizlik azalmaya başlar. Gebeliğinizin ikinci üç aylık dönemi olan ikinci trimesterde kendinizi daha aktif hissedersiniz. Hamileliğin en rahat dönemi 2. üç aylık dönemdir diyebiliriz.
İkinci üç aylık dönemde (13-27. haftalar) artık rahim ve bebek büyüdüğü için yürümede zorlanmalar yaşayabilirsiniz. Hormonların etkisi ile eklemlerdeki gevşemeye bağlı olarak da topallamaya varan aksamalar görülebilir. Sırt, bel ve kasıklarda ağrılar ve kasılmalar aralıklı veya sürekli rahatsızlık oluşturabilir. Yine ödem nedenli sinir sıkışmalarına bağlı ellerinizde ağrı, uyuşma, karıncalanma olabilir.
Bacak krampları, varisler bu dönemde daha sık görülmektedir. Bacak krampları bazen geceleri uykudan uyandıracak kadar şiddetli de olabilir. Pozisyonunuzu değiştirebilir, doktorunuzun uygun görmesi ile de masaj yaptırabilir, kalsiyum ya da magnezyum takviyesi alabilirsiniz. Varisleriniz belirginleşebilir ve yürürken ağrı yapabilir. Varis çorabı kullanmak ve kısa yürüyüşler yapmak faydalı olabilir.
Uzun süre aç kalmayın
Yine ikinci üç aylık dönemde ani tansiyon düşmeleri, başdönmeleri yaşanabilir, dikkatli olmalı, uzun süreli açlık durumundan kaçınılmalıdır. Bu dönemde çarpıntı hissi, sık nefes alma isteği olabilir, eğer kardiyolojik bir probleminiz yoksa bu durum normaldir. Gebeliğinizin bu döneminde mide ve bağırsak sistemi ile ilgili sorunlarınız artabilir, mide yanmaları, ekşime, kabızlık daha fazla olabilir. Mide ağrısını rahatlatan şuruplar faydalı olur, ayrıca günde en az 6-8 bardak su ve mutlaka bir porsiyon lifli gıda tüketmeye özen göstermelisiniz.
Gebeliğin ikinci üç aylık döneminde ciltte özellikle meme başı çevresinde, karın cildinde, göbek çevresinde kahverengi renklenmede artış gözlenebilir. Endişelenmeyin doğum sonrası bu değişimler düzelir. Eğer koyu ten rengine sahipseniz bu lekelerle karşılaşma ihtimaliniz daha yüksektir. Güneş ışığına maruz kalmak bu cilt koyulaşmalarını daha da arttırabilir, bu nedenle güneşte fazla kalmamaya ve yüksek koruma faktörlü güneş kremlerinin kullanmaya özen göstermelisiniz.
Gebeliğin bu döneminde ciltte gebeliğe bağlı çatlaklar başlayabilir. Bu çatlakların oluşumu cilt yapısı ile çok ilişkili olup bazı anne adaylarında hiç olmayabilir, yine de nemlendirici kremlerin rahatlatıcı, kaşıntı, kuruluk ve gerginlik giderici olarak kullanılması iyi olacaktır. Yine avuç içi ve ayak tabanında kızarıklıklar ve kaşıntı gebelikte hormonal değişime bağlı ortaya çıkabilen cilt değişiklikleridir, genellikle kendiliğinden geçer.
Bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlayabilirsiniz
İkinci trimesterde dişeti kanamaları görülebilir, dişeti çekilmeleri hatta dişlerde dökülmeler bile olabilir, böyle bir durumda diş hekimine kontrole gitmenizi öneririz. Ayrıca kalsiyumdan zengin gıdaları daha fazla tüketmenizde yarar var.
Anne adaylarının bazılarında ikinci üç aylık dönemde göz kuruluğu, ciddi cilt kuruluğu ve buna bağlı kaşıntı yaşayabilir. Eğer öyle bir sıkıntı yaşıyorsanız, gebelikte kullanımı uygun olan krem ve solüsyonlar kullanabilirsiniz. Meme ucunuzda da akıntı olabilir, normaldir ve sıkılmamalıdır.
Gebeliğiizin ikinci üç aylık döneminde artık bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlayabilirsiniz. İlk gebeliklerde bu 20. haftaları bulabilirken ikinci ve sonraki gebeliklerde 16. haftada hareketler hissedilebilir. İkinci trimesterde iştahınız artar, kilo alımınız hızlanır, aylık ortalama 1.5-2 kilo alımı normaldir.
Acıbadem Taksim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Banu Kumbak Aygün