Hamilelik Haftası Nasıl Hesaplanır? | Acıbadem Bebek

Bebek dünyaya getirme heyecanı yaşayan anne babaların akıllarına getirdikleri ilk soru, bebeklerinin ne zaman doğacağıdır. Bebeğin doğum tarihini hesaplamaya hamilelik haftası hesaplama denir.

Bu konuda birçok farklı yol izlenir ama çoğu kez hamilelik haftası yanlış hesaplanır. Çünkü hamilelik haftası döllenme gününe göre değil, son adet tarihinin ilk gününe göre hesaplanır. 

Hamileliğin, yani döllenmenin meydana geldiği zaman, son regl tarihinden ortalama 15 gün sonrasıdır. Yine de hamilelik haftası hesaplanırken bu tarih değil, bundan önce görülen adet tarihi esas alınır.

Kadın doğum uzmanları, farklı herhangi bir durum gelişmediği sürece hamilelik haftasını basit bir formülle hesaplar.

Negele yöntemiyle hamilelik haftası hesaplama 

Anne adayının bebeğini kucağına alacağı gün, "negele yöntemi" adı verilen bir sistemle hesaplanır. Bu yöntemde son adet tarihinin ilk günü esas alınır ve bu güne 7 gün eklenerek 3 ay geriye gidilir.

Örneğin, bir anne adayının son adet tarihinin ilk gününün 21 Kasım 2015 olduğunu varsayalım. 21 Kasım'a 7 gün eklendiğinde, 28 Kasım 2015 sonucuna ulaşılır. Kasım ayından 3 ay geriye gidildiği zaman Ağustos ayı sonucuna ulaşılır. 2015 yılına bir yıl eklendiğinde ise bebeğin tahmini doğum tarihi ortaya çıkar: 28 Ağustos 2016...

21 Kasım + 7 = 28 Kasım

11. ay (Kasım) - 3 = 8. ay (Ağustos) 

2015 + 1 yıl=2016

SONUÇ: 28.8.2016

Ancak düzenli adet görememe veya anne adayının o ay yumurtlama tarihinin değişmesi hamilelik haftasının bebeğin gerçek doğum tarihi ile uyuşmamasına, yani hamilelik haftasının yanlış hesaplanmasına neden olabilir. Bu durumda özellikle ilk 3 aydaki ultrason ölçümlerine bakılır. Son adet tarihi ve tahmini doğum tarihi yeniden belirlenir ve takipler bu tarihe göre yapılır. 

Bebeğinizin doğum tarihini hesaplamak için tıklayınız.