Hamilelik dönemi boyunca, bebeğiniz gelişimini tamamlayabilmek için gerekli olan besini plasenta aracılığıyla karşılayacaktır. Bu sebeple annenin beslenme düzeni bebek açısından çok mühimdir.
Anne, daha çok bebeğin ve kendisinin enerji ihtiyacını karşılayacak sebze, meyve ve süt ürünleri tüketmelidir. Bebek, anneden beslendiği için annenin tüm enerjisini emerek gelişimine devam eder. Eğer anne yetersiz beslenme alışkanlığına sahipse; kansızlık, diş eti hastalıkları, kemik erimesi gibi durumlarla karşı karşıya gelebilir. Aynı şekilde bebekte de; gelişim geriliği, prematüre doğum ve hatta düşük tehlikesi ile karşılaşabiliyor. Bu nedenle hamilelik dönemi boyunca anne fazla kalori ve besin değeri düşün gıdalardan uzak durmalı. Annenin sağlıksız gıdaları tüketmesi bebeğin kilolu doğmasına değil, anne adayını Preklampsi veya hamilelik şekeri gibi ciddi sorunlarla karşılaştırıyor.
Hamilelikte döneminde uzak durulması gerekenler!
Hepimizin bildiği üzere hamile insanların; alkol, kafein, tütün ürünleri ve uyuşturucu türevleri gibi hem bebeğe hem de kendisine zarar veren tüketim maddelerinden uzak durması gereklidir. Fakat bunların dışında tüketirken dikkat edilmesi gereken gıdalar da bulunuyor. Örneğin;
- Annenin ciğer yemesi A vitaminin birikimi açısından ciddi sorunlar yaratabilir. A vitamini vücutta birikebilen bir özelliğe sahip olduğu için, fazlası doğum esnasında kalıcı kusurlara sebep olabilir.
- Yine annenin tüketirken dikkat etmesi gereken ürünlerin arasında sucuk, sosis ve salam gibi çiğ ürünler gelir. Bu ürünlerin yapımı aşamasında kullanılan nitrit-nitrat maddeleri kanserojen etkiye sahip, ayrıca yarattığı toksik etki sebebi ile bebeğe büyük ölçüde zarar verebiliyor.
- Ayrıca hamilelerin, ton balığı ve diğer konserve ürünlerin tüketimine dikkat etmesi gerekiyor. Konserve kutuları alırken hasar görmemiş ve tarihi geçmemiş ürünler olduğundan emin olun. Zarar görmüş ürünlerin barındırdığı, metal kalıntıları zehirlenmeye sebebiyet verebilir. Hamilelere bu dönem de genellikle konserve ürünlerden uzak durulması önerilir.
- Son olarak, hamilelerin az pişmiş ve çiğ et gibi tüketim maddelerinden uzak durması gereklidir. İçerisinde bulunan parazitlerin vücuda girmesiyle toksoplazma denilen bir enfeksiyona sebep oluyor. Toksoplazma genellikle çiğ et ve hayvan dışkısından vücuda yerleşiyor.
Hamilelikte özellikle tüketilmesi gerekenler!
- Yumurta, süt ve yoğurt tüketilmesi protein ve kalsiyum açısından hem annenin, hem bebeğin gelişimi açısından büyük önem taşır. En doğal probiyotik içeren tüketim ürünlerinin başında gelen yoğurt, annelerin sindirim sistemi için oldukça önemlidir. Sindirim sistemi sorunuyla karşılaşan hamilelerin günde 3 bardak yoğurt, kefir veya süt tüketmesi gereklidir.
- Kuru baklagiller folik asit ve demir içeriği sayesinde hamileler için yine besin değeri yüksek yiyecekler arasında yer alır.
- Gebelik döneminde B12 vitamini açısından hamilelerin et tüketimi yapması gereklidir. Gebelik dönemin vücudun, gebe olmayan birine göre vücudun ürettiği fazla kanla doğru orantılı demir ihtiyacı da artar. İyi pişirilmiş bir kırmızı et B12, protein ve demir ihtiyacı için başlıca tüketilmesi gereken besinlerin arasında yer alır.
- Bu dönemde balık tüketiminin arttırılması bebek ve anne açısından önemlidir. Annenin, gebelik dönemi boyunca depresyona girmesini önlemeye ve bebeğin beyin gelişimini tamamlamasına yardımcı olur.
- İçerisinde K vitamini, folik asit ve potasyum barındıran yeşil sebzeler mutlaka tüketilmelidir. Özellikle mevsimine uygun sebze tüketimi doğallık ve besleyici özelliğini kaybetmemesi açısından mühimdir.
- Hamilelerin günlük olarak 10-15 adet kadar ceviz, badem, fındık gibi omega-3 yağ asitlerini içeren yemişleri tüketmeleri gereklidir.
- Son olarak; hamilelik döneminde bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olan kuru meyve tüketmeleri gereklidir. Kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi meyveler demir açısından da faydalıdır.
- Hamilelerin lahana veya turp gibi çok gaz yapan yiyeceklerden, ayrıca çok soğuk veya çok sıcak besinlerin tüketiminden uzak durması gereklidir.
- Her hamilelikte kişiye göre değişen mide yanması sorununa karşı; süt, patates, asitsiz gıdalar, yoğurt ve çok yememek kaydıyla ekmek tüketebilirler. Reflü problemi olan hamileler fazla yağlı besinler ve kızartmadan uzak durmalılar.
- Anne adayının belki de en dikkat etmesi gereken konulardan biri de bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyecek olan besinler. Aşırı tuz ve şeker, çiğ et ürünleri, yapay tatlandırıcılar, diyet ürünleri ve içeriği bilinmeyen besin kaynakları konusunda anne adayının dikkatli olması gerekir.