Tüp bebek tedavisinde preimplantasyon genetik tarama, embriyoların rahim içine yerleştirilmesinden önce yapılan tanı yöntemidir. Ailede bilinen bir genetik hastalık varsa ve doğacak çocuğa geçişi söz konusu ise, o genleri seçmeyen embriyonun seçimi ya da kromozom yapısı iyi olan embriyoyu seçmek amacıyla da yapılabilir.
Kişisel Genetik Test ile anne ve baba adayının taşıyıcı olması durumunda bebekte yüzde 25 oranında hastalık olabilecek 75 adet hastalık için anne ve baba adayında taşıyıcılık bakılır. Ancak doğacak çocuğun bu hastalığa sahip olup olmayacağı bilgisini vermez. Sonuçlarına göre çiftler aynı hastalığı taşıyor ve hamilelik varsa, anne karnında teşhis koyularak söz konusu hastalığın bebekte olup olmadığına bakılabilir. Eğer hamile kalınmadan önce anne ve babada taşıyıcılık saptanmışsa, preimplantasyon genetik tanı (PGT) ile normal tüp bebek yönteminde olduğu gibi embriyolar oluşturulur ve taşıyıcı olunan hastalıktan etkilenmemiş embriyo seçilerek ana rahmine yerleştirilir.
Rahim içine yakın yerleşimli ya da rahim içine yerleşen miyomlar, gebelik şartını azaltır ve düşük riskine neden olur. Bu nedenle rahim içindeki miyomlar ve polipler histereskopi yöntemiyle çıkarılabilir.
Erkekte sperm sayısı çok düşükse ya da sperm yoksa normal yollarla gebelik şansı bulunmadığı için bu hastalar tüp bebek tedavisine başvurabilir. Yumurtlama az olduğunda ya da açıklanamayan kısırlık olduğunda yine tüp bebek tedavisi tercih edilebilir. Fakat tüp bebekten önce adım adım uygulanan başka yöntemler de bulunur. Zamanlı ilişki, aşılama gibi yöntemlerle başarı sağlanamadığında tüp bebek uygulaması yapılabilir.
Yumurtalık kistleri adet düzensizliği yapar ve doğurganlığı etkilemez. Ancak kist çikolata kisti ve endometriozise yumurtalık fonksiyonlarını bozabilir ve doğurganlığı engelleyebilir.
Planlı hamileliklerde 3 ay önce doktora dozu ve eksiklik olup olmadığı danışılarak başlanabilir. Gebe kalındıktan 3-4 ay sonra da folik asit kullanımına devam edilmesi önerilmektedir.
Sigara gebe kalmayı hem erkekte hem kadında olumsuz olarak etkiliyor. Gebelik planlanırken en az 3 ay önce sigara bırakılmalıdır. Bebek oluşurken kromozom yapısı ve bebeğin hücresel gelişimnde olumsuzluklara sebep olmaktadır.
Bebek sahibi olmaya karar verdiğiniz andan itibaren yaşam tarzınızı, alışkanlıklarınızı, varsa sağlık sorunlarınızı gözden geçirmeniz hamile kalmanızı kolaylaştıracak ve hamilelik dönemini daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır. Özellikle var olan sağlık sorunlarınızın hamilelik öncesinde kontrol altına alınarak tedavi edilmesi son derece önemlidir.
Ayrıca kullanıyorsanız sigara ve alkolü bırakmak, folik asit kullanmaya başlamak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, kullandığınız ilaçları doktorunuza bildirmek, işyeri şartlarınızı düzenlemek de yapmanız gerekenler arasındadır.
Gebe kalmayı planlayan anne adaylarının gebe kalmayı etkileyen faktörlerden genetik tanı testlerine tüm merak ettikleri Acıbadem Bebek, Gebelik Öncesi Sıkça Sorulan Sorular sayfalarında.