Her anne adayının en büyük isteği, bebeğinin sağlıklı bir şekilde dünyaya gözlerini açması şüphesiz. Hal böyle olunca anne adayları, gebelik süresince kimi zaman gereksiz kuruntular yaşarken, kimi zaman da haklı endişelere sahip olabiliyor. Diyabet hastası anne adayları haklı endişeler taşıyan grupta yer alıyor.
Diyabetik annelerin dikkat etmeleri gereken kuralların başında hekime danışılarak şeker haplarının kesilip insülin kullanımına başlanması geliyor. Diyabetik annelerin gebe kalmadan önce kadın doğum hekimine başvurup gebelik planlıyorum dedikten sonra göz muayenesinin yapılıp, idrarda protein kaçağına bakılması ve kardiyak açıdan değerlendirme yapılması gerekiyor. Mutlaka hekim kontrolünde olmak üzere şeker ilaçları kesilip yerine insülin tedavisine geçilmesi gerekiyor.
Hayati risk oluşturabilir!
Diyabetin kontrol altında olmaması halinde bebeğin düşmesine ya da erken dönemde anne karnında kaybedilmesine neden olabiliyor. İleriki haftalarda da bebeğin bel kemiğinde açıklığa, kafasında su toplamasına, kalbinde delik olması gibi olumsuzluklara yol açabiliyor ve yenidoğan sarılığı daha ağır seyredebiliyor.
Diyabet iri bebek doğumlarına neden olur!
Diyabetik bebeklere anneden sürekli glikoz geçer ama annenin kullandığı insülin bebeğe geçmez. Annenin kan şekeri ne kadar kontrol altında olursa bebek doğduğunda solunum sıkıntısı da o kadar az oluyor. Diyabetin en önemli özeliği iri bebek doğumlarına yol açması olarak karşımıza çıkıyor. Diyabetik bir annenin bebeği ultrasonografide 4000 gramın üzerinde ölçülüyorsa omuz takılma riski nedeniyle sezaryen önerilebiliyor. İri bebek değil ve doğuma engel başka bir durum yoksa normal doğum öneriliyor.
Gebelik başlamadan diyabet kontrol altına alınmalı
Bazen de anne adayında gebelik sürecinde diyabet oluşabiliyor. Bu nedenle mutlaka tarama testlerinin yapılması gerekiyor. Şeker yükleme testiyle yüzde 6-8 oranında toplumda gestasyonel diyabet yani gebelik diyabeti olduğu tespit edildi. Yüksek şeker bebekte birçok soruna hatta bebeğin kaybedilmesine yol açabiliyor. Bu nedenle mutlaka daha gebelik başlamadan önce insülin ile diyabetin kontrol altına alınması gerekiyor. Diyabet ne kadar erken evrede yakalanır ve kontrol altına alınırsa, bebek üzerinde olumsuz etkilerini azaltarak, hayati riski önlenebiliyor. Annenin diyabet kontrolü bebeğin doğduktan sonraki yaşantısı için de son derece önem taşıyor.
Acıbadem Taksim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Perinatolog Doç. Dr. Ebru Dikensoy