Düşükten Sonra Hamile Kalmak İçin 6 Ay Bekleyin | Acıbadem Bebek

Kadınların 21’inci gebelik haftasından önce bebeklerini kaybetmesi düşük olarak tanımlanır. Bir veya birden fazla kayıp olduğunda bu durum, ‘tekrarlayan düşük’ olarak isimlendirilir ve infertilite (kısıklık) tedavisi gerektirebilir. Bir kez düşük yapıldıktan sonra ikinci gebelik için anne adayının yaklaşık 6 ay beklemesi gerekir. Düşük, gebelik haftasına bağlı olarak değişmekle birlikte acil bir tablo olarak karşımıza çıkar.

Düşük şiddetli kanama ve ağrıyla başlar, bazen kanamayı durdurma şansı olmayabilir. İçeride bebeğe, kesesine ve zarlarına ait dokular kalır. Rahim bunları tamamen temizleyince kadar kanama devam eder. Bazı anneler, kan kaybına bağlı olarak sorunlar yaşayabilir. Düşük yapan annenin düşük sonrası mutlaka kan sayımı, kan tablosu, folik asit depolarının hekim kontrolünde ne durumda olduğu değerlendirilir. Annenin eksiklerinin tamamlanıp kadının yeni bir gebeliğe hazır hale gelmesi yaklaşık 6 ay sürer. Bu nedenle hekimler tarafından, düşükten sonra yeni bir hamilelik için 6 ay beklenmesi önerilir.

Tekrarlayan düşükler de tedavi edilebiliyor

Tekrarlayan düşüklerin görülme sıklığı yüzde 2-3 arasında değişebilir. Günümüzde arka arkaya 8-10 düşük yapan ve çocuk sahibi olamayan birçok insan bulunuyor. Bir kez düşük yapan her anne, ikinci gebeliğinde tedirgin oluyor. Bir kez düşük yapmış olmak tekrar yapmayı gerektirmez. Kadın iki ve üzerinde düşük yapıyorsa araştırma yapmak önemlidir. Günümüzde tekrarlayan düşüklere yönelik tedaviler mevcut.

Daha çok 35 yaş üzerinde görülüyor

Düşükler daha çok 35 yaş üzeri gebeliklerde kromozom anomalilerine bağlı olarak ortaya çıkar. Bebekteki kromozom hastalıkları düşüklerin temel nedenlerinden biridir. Bebekte bazı ciddi hastalıklar, erken kayıplara neden olabilir. Yaşla doğru orantılı hastalıklar arttığından, 35 yaş üzeri annelerde düşük daha fazla görülebilir. Buna rağmen düşük 20 yaş altındaki annelerde de ortaya çıkabilir. Bunun sebebi olarak, bu yaş grubundaki kadınların vücudu henüz hamileliğe hazır olmayabilir. Bu nedenle vücut bebeği taşıyamayabilir. Yapılan araştırmalar gebelik için en uygun yaş aralığını 23-25 olarak gösteriyor.

Düşük neden oluyor?

Düşüğün ortaya çıkmasında hem anneye, hem bebeğe bağlı nedenler olabilir. Anneye bağlı nedenleri şöyle sıralabiliriz:

  • Annenin gebeliği taşımakta yetersiz olması sonucunda düşük oluşabilir. Rahimdeki şekil anomalileri, rahimdeki bölmeler, rahim içini kaplayan miyom, polip gibi oluşumlar da düşüğe neden olabilir.
  • Rahim ağzı yetmezlikleri görülebilir.
  • Anneye bağlı progesteron adını verdiğimiz yumurtalıktan salgılanan hormon gebeliğin devamını sağlar. Eğer bu hormon ile ilgili bir sorun olursa düşük ortaya çıkabilir.

Açıklanamayan düşükler de var

Anneye bağlı nedenlerin dışında anne veya babadaki kromozom hastalıklarının da düşüğe yol açabilir:

Oto immün (bağışıklık sistemi) hastaları, açıklanamayan gebelik kayıplarının büyük bir kısmını oluşturur. Uygulanan tedavilerle arka arkaya tekrarlayan kayıpları olan annelerin, gebeliklerini sağlıklı bir şekilde devamı sağlanabilir. İnsanın bağışıklık sistemi bazen kendi vücuduna yabancı olmayan dokuları da yabancı gibi algılayıp savunma hücreleri geliştirir. Gebelikte özellikle plasentedan bebeğe giden akımın bozulmasına ve bebeğin kaybına neden olur.

Tüm bunların dışında, uygulanan birçok tedaviye rağmen, yanıt alınamayan hastalar da var. Yapısal anomalilerde bir kısmı cerrahi olarak düzeltilebiliyor, ancak bir kısmında; rahim içindeki boşluk gebeliğin büyümesine izin verecek hale getirilemiyor. Tekrarlayan gebelik kaybının tedavisinde; kromozom hastalığı olan, genetik olarak bazı hastalıkları taşıyanlarda başarılı olunamayabiliyor.