Doğurganlığı Arttırmak Mümkün Mü? | Acıbadem Bebek

Günümüzde eşler gerek kariyer, gerekse erken yaşta anne, baba olmamak adına çocuk sahibi olmayı erteleyebiliyor. Ancak çocuk sahibi olmak istediklerinde bazı sürprizlerle karşılaşabiliyorlar. Eşlerin yaşları geçmeye başladıkça doğurganlık oranında, yaşla doğru orantılı azalma yaşanıyor. Kadınların yumurtalık kalitesi, erkeklerin sperm sayısı düşüyor ve olası gebelik durumu riske girmiş oluyor. Peki, doğurganlığı arttırmak mümkün mü?

Geçmiş dönemde annelik yaşı 20-25 yaş arası olarak gözlemlenirken, günümüzde yaş skalası 35 yaş ve üzeri olarak gözlemlenmektedir. Yapılan araştırmalara göre kısırlığın başlıca sebeplerinden biri de kadınların yaşam tarzlarına özen göstermemelerinden kaynaklanıyor. Eğer gebeliği engelleyen tıbbi bir sorununuz yoksa gerekli düzenlemelerle hamilelik şansınızı arttırabilirsiniz.

Beslenme düzeni hamileliği tetikler mi?

Hamilelik öncesinde beslenme düzeninizle alakalı bir uzmana görünmenizde fayda var. Size uygun hazırlanacak bir beslenme programı ile vücudunuzun neye ihtiyacı olduğunu belirleyebilir ve besinleri bilinçli bir şekilde tüketebilirsiniz. Örneğin; Vitamin, mineral veya demir eksikliğiniz varsa besinlerinizi bu doğrultuda tüketir gerekirse ek takviyelerle şansınızı arttırabilirsiniz.

Vitamin ve mineralin önemi nedir?

Vitamin kadın ve erkekte hamileliği tetikleyen başlıca beslenme unsurlarından biridir. E vitamini ve çinko erkeklerde sperm üretimini arttırırken, kadınlarda günlük olarak belli miktarlarda tüketecekleri folik asit, multivitaminler ve yine çinko gebelik şansınızı arttırmaya yardımcı olur.

Kilo faktörüne dikkat edin!

Aşırı kilo ve aşırı zayıflıkta hamileliği etkileyen faktörlerden biridir. Kilonuzu düzenlemek için öncelikle sağlıklı beslenmeli ve vücut kitle endeksinizi 20 ila 25 arasında tutmanız gereklidir. Bebeğin sağlıklı bir vücutta tutunabilmesi için annenin sağlıklı beslenmesi ve hamilelik için ideal kilo da olması gereklidir.

Stresten uzak durun!

Stresin birçok hastalığa etkisi olduğu gibi hamilelik üzerinde de zaman zaman olumsuz etkileri görülür. Gün içinde iş, aile ve diğer durumlardan kaynaklanan stres kadınlarda kortizol hormon seviyesinin yükselmesine sebep olur. Bu da üremeyi düzenleyen GNRH hormonunda bozulmalara ve hamilelik sürecinde olumsuz etkilenmeye neden olur. Birçok kısırlığın nedeni açıklanamayan kısırlığın, strese bağlantılı olduğu ve sonunda kadınların gebe kaldığı doğrulanmıştır.

Düzenli cinsel ilişki hamilelik şansını arttırır mı?

Düzenli bir cinsel hayat, gebelik şansını arttıran en önemli faktörlerdendir. Haftada 2 veya üstü cinsel birleşme ile doğru pozisyonlarda ve kadının yumurtlama takvimine uygun günlerde yaşanan cinsellik birliktelik hamileliği arttırıyor. Ayrıca kadın ve erkeklerin çok dar kıyafetleri tercih etmemeleri ve pamuk kıyafetler giymeleri önerilirken, sauna ve sıcak banyolardan kaçınılması tavsiye edilir.

Acıbadem Maslak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş