Doğum sonrası dönemde geçici olarak yaşayacağınız depresyon nedeniyle de cinsel yaşamınız olumsuz etkilenebilir. Geçici olan doğum sonu depresyonu için yakınlarınızla konuşmanız ve ortam değişiklikleri yarar sağlayacaktır.
Epidural anestezinin en sık görülen yan etkisi tansiyon düşmesidir. Ancak anestezi işlemine başlamadan önce anne adayına serum verilerek tansiyon düşmesi önlenebilir. Ayrıca bazı durumlarda baş ağrısı görülebilir.
Normal doğumu engelleyebilecek herhangi başka bir faktör yoksa fazla kilo almanız normal doğum yapmanızı engellemez. Aksine obez hastalarda sezaryen gibi operasyonlar sorun yaratabilir (yara yerinin sorunları, damarlarda pıhtılaşma artışı gibi).
Daha önceki hamileliklerinde sezaryenle doğum yapmış hamileler, normal (vajinal) yol ile de doğum yapabilirler. Ancak daha önceki doğumunuzda sezaryenle doğum yapmanızı gerektiren neden devam ediyorsa (kalça kemiklerinin dar olması gibi) bu hamileliğinizde de sezaryenle doğum yapmanız gerekecektir.
Normal doğum sonrasında vajinanın eski halini alması doğum sırasında anne adayının doğuma göstereceği katkı ve doğum ekibinin yardımlarına bağlıdır. Usulüne uygun bir şekilde açılan ve tamir edilen bir epizyotomi iyileştiğinde genellikle daha az iz bırakır.
Normal doğum sonrasında ıkınma, öksürme ya da hapşırma ile olan idrar kaçırmaları sık görülebilir. Kas zayıflığı ve genetik yatkınlık da varsa doğum sonrası idrar kaçırmaya rastlanabilir. Ancak bu durum doğumdan sonra 6 ay içinde geçer.
Normal vajinal doğumun gerçekleşmesi mümkün olmayan bütün hamilelere sezaryen ile doğum yaptırılır. Bu durumda en önemli yol gösterici doktorun açıklamalarıdır.
Doğum sırasında sağlıklı ve iyi kondisyonda olmanız önemlidir. Hamilelik sırasında egzersizlerinizi düzenli yapmalı ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızı ihmal etmemeli, sigara ve alkolden mutlaka uzak durmalısınız.
Bebeğiniz doğum kanalından geçerken koruyucu bakteriler alır. Bu bakteriler bağırsaklarda konumlanarak çocukluktan ergenliğe kadar dengeli bir bağışıklık sistemi oluşturur.
Normal doğumda bebeğinizin rahimden çıkması sonucu rahimde bir basınca maruz kalır. Bu basınç bebeğinizin akciğerlerindeki amniyotik sıvının daha kolay dışarı çıkmasını ve bebeğin akciğerlerinin çalışmaya başlamasını sağlar. Böylece akciğer ve burun doğal olarak çalışmaya başladığı için herhangi bir tıbbi müdahaleye gerek kalmaz.
Hiç hissiyat kaybınız olmaz. Bu sebeple kendinizi rahat ettirecek olan pozisyona erişmek için rahatlıkla hareket edebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin dışarı çıkma sürecini direk olarak sizin kontrolünüzde olur. Eşiniz bu süreçte yanınızda rahatlıkla bulunabilir ve ağrıyla birlikte başa çıkabilirsiniz.
Karın ve kalça kaslarınızı çalıştıran egzersizler doğum esnasında size yardımcı olacaktır. Bu amaçla bağdaş kurma, çömelme, bacakları germe, bağdaş kurarak bacakları germe, ayak egzersizleri yapabilirsiniz. Ayrıca gevşeme egzersizleri de doğum esnasında faydası olacak egzersizlerdir.
Doğumun, normal veya sezaryen ile mi olacağı hamilelik öncesi dönemde yapılan muayene ve kontrollerle belirlenebilir. Normal doğumun gerçekleşmesi mümkün olmayan bütün hamileler sezaryen ile doğurtulur.
Doğum yöntemi seçimi, normal doğuma hazırlık, sezaryenle doğum, normal doğum sonrası merak edilenler Acıbadem Bebek, doğum hakkında Sıkça Sorulan Sorular sayfalarında.