Hamilelik sürecinizin sonuna doğru yaklaşıyorsunuz. Heyecanlanmanız ve bazı endişeler yaşamanız çok normal. Ancak kendinizi ne kadar hazırlarsanız o kadar rahat edersiniz.
Doğumda kendinizi rahat ve güvende hissetmenizin en önemli durumlarından biri doğum yapacağınız hastaneyi daha önceden belirleyip, ziyaret etmeniz ve ekiple tanışmanızdır. Hastane ziyaretine gitmeden önce mutlaka sormak istediğiniz soruları hazırlayın.
Kalacağınız odayı gezin
Kalacağınız hastane odasını gezip inceleyin, uzun saatler kalma ihtimaliniz olan bu oda yeterince geniş ve konforlu olmalı. Doğum öncesinde odaya neler götürmeniz gerektiğine ve kaç kişi birlikte olabileceğinize odanın fiziki koşullarına bakarak karar verin. Doğum öncesini ve sonrasını aynı odada geçirebilecek misiniz yoksa başka bir odaya taşınmanız mı gerekecek?
Eğer son evrede doğumhaneye taşınacaksanız orayı da mümkünse görün. Doğum öncesi en kuvvetli kasılmaları ve doğum anını yaşayacağınız yer burası olacak. Doğumhaneye ve sezaryen durumunda ameliyathaneye eşiniz, çocuklarınız ve/ya başka bir akrabanız alınabiliyor mu, bu konudaki hastane politikasını öğrenmeniz gerekmektedir.
Hastanenin ebeleriyle konuşun, hastanenin doğum öncesi NST cihazıyla elektronik gözlemleme, damar yolu açma gibi konulardaki genel tutum ve uygulamalarını öğrenin. NST cihazı sürekli anne adayına takılı mı tutuluyor, cihaz sesli mi çalıştırılıyor, ilaçla müdahale gerekmiyorken dahi önlem olarak damar yolu açılıyor mu, katater takılıyor mu? Böylece bu konularda sizi rahatsız eden bir nokta varsa doktorunuzla paylaşıp isteğinizi dile getirme şansınız olur.
İlk doğumunuz sezaryen ile olduysa ve bu kez normal doğum yapmayı istiyorsanız, hekiminizin bunu kabul ettiğinden ve acil bir durumda sizi sezaryene alabilecek ekibin 7/24 hastanede bulunduğundan emin olun.
Hastanenin yenidoğan yoğun bakım ünitesi hakkında ayrıntılı bilgi alın, bu ünitenin yeterli kapasitede olması bebeğin bir komplikasyon durumunda başka hastaneye taşınmadan rahatça bakılabileceği anlamına gelir.
Riskli olabilen gebeliklerde, doğum sonrası beklenmedik gelişmelere ve prematüre bebekte ortaya çıkacak sorunlara en kısa sürede müdahale edebilmek açısından, doğumun yaptırıldığı hastanede tam donanımlı yenidoğan yoğun bakım ünitesinin ve bu konuda uzman doktor, deneyimli hemşire kadrosunun bulunması, büyük önem taşıyor.
Bebek Dostu Hastaneleri seçebilirsiniz
Anne sütünün özendirilmesi, annelere emzirme konusunda bilgi ve doğru alışkanlıkların kazandırılması için Sağlık Bakanlığı ile UNICEF’in (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) çalışmaları kapsamında, doğum hizmeti veren hastanelerde emzirmenin başarılı ve yerleşik bir uygulama haline gelmesini sağlamak üzere “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler” programı başlatıldı. Seçtiğiniz hastanenin Bebek Dostu Hastane olmasına dikkat edin.
Doğumun ardından yaşayacağınız bakım süreciyle ilgili ebeler ve hemşirelerden ayrıntılı bilgi almanız gerekir. Bebeğiniz hemen odaya getirilecek mi? Eşiniz gece refakat edebilecek mi, kaç kişi refakatçi kalabilir? Ziyaretçi sayısında sınır var mı?
Eğer bebeğinizin kordon kanını saklamayı düşünüyorsanız bunun o hastane aracılığıyla mümkün olup olmadığını ve mümkünse prosedürünü sorun.
Hastanenin yoğunluğuyla ilgili de fikir edinin, bir doktorun ve hemşirenin ortalama kaç kadınla aynı anda ilgilendiğini öğrenin.
Hastaneye girişte kayıt prosedürünün nasıl işlediği, kağıt işlerini halletmenin ne kadar sürdüğünü önceden öğrenmenizde fayda var. Doğumun hızlı ilerlediği durumda bu işlemler sizi strese sokabilir. Eğer önceden hazır edilebilecek bir evrak varsa bunu doktorunuzla yapabilirsiniz ve beklenmedik durumlarda kolaylık sağlanacağına dair bir taahhüt isteyebilirsiniz.
Bütçenizi belirlemek için son olarak hastanede yapabileceğiniz ekstra masrafları düşünün ve ekstra ücretlerle ilgili hastane muhasebe biriminden bilgi alın.