Günlük rutin olarak iyi beslenmek, vücudunuzun daha sağlıklı süt üretmesini sağlayacak ve enerjinizi korumanıza yardımcı olacaktır. Bakliyat, meyve, yumurta, yeşillik, tam tahıllı ürünler, et ve balık tüketimini beslenme alışkanlıkları haline getirmesi hem kilo kontrolü, hem sağlığı açısından önemlidir.
Emzirmek, kadının meme ve yumurtalık kanserine yakalanma riskini büyük ölçüde düşürür.
Doğumdan sonra da çatlakların oluşmaması için kilo alımına dikkat etmek gerekiyor. Bunun için spor yapmak, ani kilo alıp vermekten kaçınmak ve kilo dengesini sağlamak gerekiyor.
Annelerin, her emzirme ile beraber mutlaka 1 su bardağı (200-250 ml) su içmesi gerekir. Su, süt üretimini artırmaya yardımcı olur. Çay ve kahve kafein içeriğinden dolayı bebeği uyarabilir, süt verimliliğini de azaltabilir. Günde 2 fincandan fazla çay veya kahve içmemeye özen gösterin.
Anne sütü bebeği enfeksiyonlardan koruyan, obezite ya da astım gibi birçok hastalığın oluşumunu önleyen mucizevi bir gıdadır.
Doğumdan sonra annenin, kendini iyi hissetmesiyle beraber en kısa sürede ayağa kaldırılması önerilir. Annenin hareket etmesi kan dolaşımına ve bağırsaklara iyi gelir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey annenin kendini iyi hissetmesidir. Lohusa döneminde olan annenin çok yorulması zaman zaman kanamalara yol açabilir.
Doğumdan sonraki ilk 6 hafta içinde başlayan belirtilerin 6-9 ay sürebildiği bir durumdur. Belirtileri, Majör depresyon örüntülerine oldukça benzemektedir.
Doğum sonrası annenin sağlığı için dikkat etmesi gerekenler, doğum sonrası depresyon, beslenme, emzirme konusunda makaleler Acıbadem Bebek, Doğum Sonrası Sıkça Sorulan Sorular sayfalarında.