
Hamilelikte, vücutta 9 ay boyunca bebeğin büyümesi ile karında meydana gelen değişiklikler ve doğuma hazırlık amacı ile vücutta oluşan değişikliklerin birkaç günde yok olması beklenmemelidir. Bebeğin doğması için uygun değişiklikler gösteren vajina da doğum sonrası gebelik öncesindeki yapısına dönecektir. Normal doğum sonrası dönemde cinsel ilişkiyle ilgili olarak,
1- Gebeliğiniz boyunca vücudunuzda meydana gelen değişiklikler lohusalık döneminde yavaş yavaş geriye dönecektir. Vücudunuzdaki ortaya çıkan değişikliklerin daha hızlı düzelmesi için spor yapın. Emzirme döneminde süt yapımı için fazla kalori alınmasına gerek yoktur. Anne sütünün % 90’ının su olması nedeniyle yeterli sıvı alımı daha önemlidir. Bu dönemde ağır diyetler yapmaktan kaçınmalısınız.
2- Vajina ve perine bölgesindeki kasları çalıştırmak için yapılan Kegel egzersizleri, doğum sonrası vajinada meydana gelen değişikliklerin daha kısa sürede eski haline dönmesini sağlayacaktır.
3- Doğum sonrası dönemde geçici olarak yaşayacağınız lohusalık veya annelik hüznü ve diğer duygu durum değişiklikleri cinsel yaşamınız olumsuz etkileyebilir. Geçici olan doğum sonu duygusal dalgalanmalar ve lohusalık hüznü için yakınlarınızla konuşmanız ve ortam değişiklikleri yarar sağlayacaktır.
4- Eşinizle mutlaka yaşadığınız değişimleri, konuşun. Öte yandan eşinizle sağlıklı bir diyalog kuramıyorsanız en yakın arkadaşınız ile sorunlarınızı paylaşın. Gerektiğinde profesyonel tıbbi destek almaktan kaçınmayın.
5- Emzirme nedeniyle hormonal dengenizde meydana gelen değişiklikler cinsel isteğinizde azalmaya,yol açabilir. Aynı değişiklikler vajende kuruluğa yol açabileceğinden cinsel ilişki sırasında ağrı korkusu cinsellikten kaçınmanıza yol açabilir. Vajinal kuruluk nedeniyle ilişkide ağrı hissediyorsanız, cinsel ilişkiyi kolaylaştırıcı jellerden kullanabilirsiniz.
Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum-Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Umut Dilek