Normal (Spontan vajinal) doğum tümüyle fizyolojik bir olaydır. Vajina da doğumlara bağlı genişlemeler ve sarkmalar daha çok doğum sayısı, bebeğin doğum ağırlığı, doğuma yardımcı operasyonların uygulanması ve yapılan doğumun zorluğu ile ilgilidir.

Normal doğum sonrasında vajinanın eski halini alması doğum sırasında anne adayının doğuma göstereceği katkı ve doğum ekibinin yardımlarına bağlıdır. Usulüne uygun bir şekilde açılan ve tamir edilen bir epizyotomi iyileştiğinde genellikle az iz bırakır. Doğum konusunda vücut yapınız, doğuma olan psikolojik olarak hazırlığınız, bebeğin büyüklüğü (Ultrasonografiye göre hesaplanan ağırlığı) ve duruşu gibi normal vajinal doğumu etkileyebilecek faktörleri doktorunuz ile tartıştıktan sonra doğum konusunda karar vermelisiniz.

Hamileliğiniz sırasında vücutta 9 ay boyunca bebeğin büyümesi ile karında meydana gelen değişiklikler ve doğuma hazırlık amacı ile vücutta oluşan değişikliklerin birkaç günde yok olması beklenmemelidir. Loğusalık dönemi denilen bu süreçte hamilelik sırasında vücutta oluşan değişiklikler normale dönmektedir. Bu süre 8-12 haftadır. Bebeğin doğması için uygun değişiklikler gösteren vajinada doğum sonrasında kısa sürede normal haline dönecektir.

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum-Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Umut Dilek