Yenidoğan bebekte huzursuzluk, iştahsızlık, iştahı olup kilo alamama, ateş ya da ateş düşüklüğü kusma gibi belirtileri olabilir. Bebeklerde bulanık idrar, koku gibi belirtiler görülebilir.
İdrar yolu tedavisi bebeğin yaşına uygun olarak yapılır.
Bebeklerin ilk göz muayenesi ailede herhangi bir göz hastalığı varsa ilk 1 ay içerisinde yapılması gerekir. Ailede göz hastalığı ve risk faktörü yoksa ideal muayene zamanı 6. aydır.
Yenidoğan bebekler kendi ısılarını sağlayamadıkları için ilk 1 ay içinde eldiven, çorap ve başlık kullanılması gerekir. Oda ısısı 22-24 derecede korunuyorsa iç zıbın ve tulum oda ısısı yeterlidir. Ebeveynler kendileri ortamda nasıl giyiniyorsa bir kat daha fazla giydirmek bebek için uygundur.
Bebeğin gazı olduğu ağlaması ile anlaşılır. Bebekteki gaz geçici bir problemdir. Önce sakin olunmalı ve 3 aydan sonra kalmayacağı ve her bebeğin yaşayacağı bir problem olduğu bilinmelidir. Emzirme sırasında 10 dakikada bir memeden bebeği ayırıp gazını çıkarıp emzirmesi, bitirdikten sonra gazını çıkarıp yatırmaları önerilmektedir.
Yenidoğan bebek hangi pozisyonda yatırılmalıdır?
Vücut sıcaklığının 38 derece olması ateş olarak adlandırılır. 6 aydan özellikle 3 aydan küçük bebeklerde ateş durumunda mutlaka çocuk hekimine danışılmalı. Evde yapılacak büyük çocuklarda olduğu gibi bebeği soymak, ılık duş aldırmak ve ortam sıcaklığını düşürmektir.
Göbek düşünceye kadar yıkanmaması gerekir, göbek düştükten sonra haftada en az 2 gün yıkanması gerekir.
Çoğu döküntü ve cilt problemleri ciddi bir sorundan ziyade sadece görüntüyle alakalıdır. Eğer bebeğiniz sürekli kaşınıyor ve döküntülerinden rahatsız oluyorsa doktorunuzla görüşmelisiniz. Diğer durumlarda döküntü veya kızarıklıklar genellikle kendi kendine geçmektedir. Fakat bebeğinizin solunumuna etki eden bir durum varsa (hırıltılı, hızlı nefes alma veya dudak ya da ağızda şişme) bebeğiniz bir alerjik reaksiyon gösteriyor olabilir ve hemen hastaneye götürmeniz gereklidir. Bebeğinizin menenjit belirtileri (ateş, kusma, ense sertliği, ishal, ışığa duyarlılık) de gösteriyor olabilir. Bu belirtileri gördüğünüz zaman bebeğinizi hemen hastaneye götürmelisiniz.
Bebeğiniz uyku alışkanlığını henüz 6 haftalıkken geliştirebiliyor. Düzgün ve düzenli bir uyku alışkanlığı oluşturabilmek için 'anahtar' bebeği her gün aynı saatte henüz uyanıkken yatağa koymak, aynı saatte altını değiştirmek ve bir gece uykusu rutini geliştirmektir.
Bebeğiniz kusuyorsa ne yapabilirsiniz?
Alt kundak yapılması doğru değildir, ancak bebek uyurken hafifçe kollarını hareket edip kendisini uyandırmasını engelleyecek üst kundak yapılabilmektedir.
7-8 kez bez değiştirilmesi bebeğin yeteri kadar sıvı aldığı ve yeterli beslendiğinin göstergesidir.
Bebeklere anne sütü aldıkları ilk 6 aylık dönemde kesinlikle su verilmemesi ancak ek besinlere geçtikten sonra su verilmeye başlanması gerekiyor.
Hayır. Yeni doğan bebeğin ilk ve tek gıdası anne sütüdür. Anne sütünün olmadığı istisnai durumlarda ise formül sütler verilebilir
Ağlaması bebeğin sadece aç olduğu anlamına gelmez, bir bebeğin doyduğunun net ve en kesin belirtisi, tekrarlayan hekim ziyaretlerinde düzenli kilo alımıdır.
Bebek, arama ve emme refleksleri ile dünyaya gelir. Yani doğar doğmaz anne memesini bulma ve emme yetisine sahip olur. Sağlıklı bir bebek anne göğsüne doğumhanede tutturulup, emzirilebilir.
Doğumdan itibaren bebek her istediğinde emzirilmelidir. İlk 3-5 günlük dönemde kolosturum (ağız sütü) miktarı bebeği doyuracak miktarda değilmiş gibi görünse de (yaklaşık 10 gram) bebek için yeterlidir. İlk haftalarda emzirme aralıkları 1-2 saat olabilir. Bebek istedikçe emzirilmelidir. Sık emzirmek memelerde de süt artmasını sağlar. 3-5. günden itibaren süt artmaya başlar yaklaşık 10. günde anne bebek arasında bir beslenme düzeni oturur.15 günde bebek normal doğum kilosuna dönüyor ve bebeğin beslenme düzeni oluşmaya başlar.
Bebeğinizin sağlığı ve bakımı hakkında en çok merak edilenler, emzirme hakkında annelerin bilmesi gerekenler Acıbadem Bebek, Sıkça Sorulan Sorular sayfalarında.