Bebekler emeklemeye ve sonrasında yürümeye başladıklarında, evin hemen her yeri bebek için deneyimsiz ebeveynler için tahmini güç tehlikelerle doludur. Ebeveynler için ilk temel kural, çocuğu oyun alanında yalnız bırakmamak, oyununu daima yakın mesafeden gözlemek ve riskli durumlarda müdahale etmektir. Evin belirli alanlarında aşağıdaki uyarılara dikkat edin:
Salon: Çocuğunuzun en çok vakit geçireceği ve oyun kuracağı malzemece en zengin alan kuşkusuz salondur. Burada eşyanın yerleşimini çocuğunuzun yaşına ve hareketliliğine göre ayarlayın. Oturma grubunu pencereye bitişik yerleştirmeyin. Bütün prizleri kullanmadığınız sürece priz koruyucu ile kapalı tutun. Sivri köşeleri koruyucuyla kapatın. Televizyon ve diğer elektronik aletlerinizi zemine sabitleyin ve darbe vuramayacağı şekilde yerleştirmeye çalışın.
Dolaplarınızı, kitaplıklarınızı duvara sabitleyin. Kitaplarınızı çekemeyeceği sıkışık düzende yerleştirmenizde fayda var. Cam yüzeyleri güvenlik filmiyle kaplayın. Hafif, dengeli olmayan, kolay devrilebilecek ayaklı lambaları kullanmayın. Yutabileceği boyuttaki hiçbir obje ortada durmamalı. Bitki yetiştiriyorsanız saksıdaki toprağı korumak için toprak koruyucusu alın. Zeminin kaymaya neden olacak malzemelerle dolu olmaması için sık sık toplayın.
Mutfak: Bebekler mutfakta vakit geçirmeye bayılırlar. Ocak, fırın ve bulaşık makinesinin düğmeleriyle oynanır, kapaklar indirilip kaldırılır, her türlü şişe, tabak ve tencere yerinden edilip atılır ve şişe kapakları açılıp bilinmeyen tatlar yakalanmaya çalışılır. Buzdolabının kapağının hep açık kalması arzulanır. Maalesef bu isteğe olumlu karşılık vermek de mümkün değildir.
Su sebili oldukça ilgi çekicidir, hafifliği ölçüsünde koridora taşınmaya çalışılır ve kolayca devrilebilir.
Yürüyebilen çocuklar tezgah ve masa üstlerine kolayca uzanırlar ve kırılacak malzemeleri devirmeleri an meselesidir. Bebeklerin mutfak sevdası evde yangın çıkması, yanık, zehirlenme, sakatlanma gibi vahim sonuçlar doğurabilir. Önlem olarak mutfak aletleri ve dolapları için üretilen bariyer, kilit gibi güvenlik gereçleri kullanılmalı, kırılabilecek veya sivri uçlu araç gereçler, temizlik malzemeleri tezgahın duvara yakın kısmında veya dolapların erişmesi güç bölmelerinde tutulmalıdır. Buzdolabı üstünde parçalanabilecek ve yutulabilecek magnetler yapıştırılmamalıdır. Tezgah ve aletlerin keskin köşeleri koruyucu ile kamufle edilmelidir. Sıcak su işlevi olan sebiller, uzun masa örtüleri tercih edilmemeli, bulaşık makinesine sivri uçlu ev aletleri ters yerleştirilmelidir.
Banyo: Henüz oturamayan veya yürüyemeyen bebeğinize banyo yaptırırken mutlaka koyduğunuz zeminin destekli olmasına, kayarsa sert zemine çarpmamasına dikkat edin, bebek küveti ve kaydırmaz paspas kullanın. Yürüyen bebeğinizi yıkarken, kalka ve oturma anlarına, ani hareketlerine dikkat edin, duvardan belli bir mesafede durmasını sağlayın.
Banyonun zemininin ıslak veya kayan bir örtüyle kaplı olmaması önemlidir. Kimyasal malzemelerin ve ilaçların çocuğun erişemeyeceği yerlerde durduğundan emin olun, set üstünde kırılabilir banyo malzemelerini tercih etmeyin. Klozet ve banyo fırçası gibi hijyenik olmayan bölgelere erişimine izin vermeyin, klozet kapağını daima kapalı tutun.
Bahçe ve balkon: Açık alanlar, evde fazlaca zaman geçiren çocuklar için hayat kurtarıcıdır. Tehlikelere karşı tedbir alınarak bu alanlarda keyiflerince vakit geçirmelerine izin vermek mümkün. Balkona güvenlik kilidi konarak giriş çıkışlarının sizin kontrolünüzde olmasını sağlayın. Balkon parmaklıklarına yapısına uygun file veya pleksi gibi bir malzemeyle kaplama yaptırın. Balkonda masa, sandalye varken çocuğunuzu asla yalnız bırakmayın, siz henüz tırmanmayı öğrendiğini fark edemeden bir kaza yaşanabilir.
Bahçenize ekeceğiniz bitki türlerine dikkat edin, çocuğa zarar verebilecek bitki türlerini seçmeyin. Bahçe çitini okul çağına kadar erişemeyeceği bir yükseklikte ayarlayın, yanında ağaç olmamasına dikkat edin. Trabzanlar ve kapı kolları: Bebeğiniz yürümeye başladıktan kısa süre sonra kapı kollarına erişip kapı açabilmeye başlayacaktır. Bunu başardığında kapı kollarının temiz olduğundan emin olun ve girmesi tehlikeli yerlere güvenlik kapısı yerleştirin.
Çocuk odası: Mikrop kapmasını önlemek için oyuncaklarını düzenli aralıklarla silerek veya yıkayarak temizleyin. Kaygan zemine dikkat: Çıplak zeminlerin kuru olduğundan emin olun, elinde suyla gezen bebeğinizi kendi başına bırakmayın. Bebekler suyla oynamaktan ve yere su dökmekten çok keyif alırlar ve ardından su birikintisine basıp düşmeleri ve yaralanmaları an meselesidir. Temizlik sonrası yerler kurumadan bebeğinizi çıplak zeminde gezdirmeyin. Yere serdiğiniz serginin kolay kaymamasını sağlayın, altına kaydırmaz malzeme sererek destekleyin.
Yatak: İlk 6 ayda bebeğin anneyle aynı odaya konacak bir yatakta yatması güvenlik açısından da önerilir. 6-9 aydan itibaren yatağın korkuluğunun yüksekliği bebeğin boyuna göre, aşamayacağı şekilde sürekli ayarlanmalıdır. Parmaklıkların aralığı 6.5 cm’den, karyola kenarı ile şiltenin arası da 2 parmak kalınlıktan fazla olmamalıdır. İnip kalkan parmaklıklı modellerde çocuk kilidi bulunmalıdır. Sivri köşeleri olmayan, çarpmalara dayanıklı bir model seçin.
Yutabileceği objeleri kaldırın: Çocuğun oyuncaklarının güvenliğini kontrol etmek maalesef boğulma riskini ortadan kaldırmaz. Zira küçük çocuklar için ortamda buldukları her obje oyuncaktır ve genellikle sıradan objeler fabrikasyon oyuncaklardan daha ilgi çekicidirler. Yutabileceği boyutta hiçbir objeyi ortada bırakmayın, küçük parçalı oyuncaklarla oynatmayın, oyuncakların parçalanma riskine karşı oyunu yakından takip edin.